Produkt uboczny przemysłu cukrowego
Produkt uboczny w przemyśle cukrowniczym
Podczas procesu pozyskiwania cukrów z buraków cukrowych powstaje produkt uboczny tak zwane wysłodki buraczane. Tworzą je rozdrobnione części buraka cukrowego, które następnie poddawane są procesowi konserwacji. Najczęściej konserwuje się ten produkt za pomocą suszenia wysłodków buraczanych. Dzięki temu produkt ten może być przechowywany zdecydowanie dłużej. Wysłodki oraz melasa stanowią cenną paszę energetyczną dla bydła hodowlanego. Pasze z dodatkiem wysłodków oraz melasy są smakowite dla zwierząt oraz wysokoenergetyczne.
Jakie wysłodki wybrać do paszy
Podczas oddzielania cukrów z buraków cukrowych powstają wysłodki. Dzielimy je ze względu na zawartość wody na mokre, prasowane oraz suszone. Najczęściej obecnie stosuje się wysłodki prasowane oraz suszone. Coraz mniej gospodarstw skupuje wysłodki mokre, gdyż muszą być one szybko wykorzystane, nie mogą być bowiem zbyt długo przechowywane. Mokre wysłodki szybko bowiem się psują i pleśnieją. Trudno jest je również przechowywać w sposób higieniczny. Inaczej jest z wysłodkami prasowanymi oraz suszonymi. Te odpowiednio zakonserwowane mogą być przechowywane zdecydowanie dłużej. Prasowane wysłodki zawierają najczęściej dodatek melasy. Są to zatem wysłodki melasowane. Warto je stosować jako dodatek do kiszonek z traw.
Wysłodki z dodatkiem melasy
Wysłodki melasowane są dla zwierząt prawdziwą bombą energetyczną. Są wykorzystywane przy hodowli krów mlecznych oraz tak zwanych opasów. Melasa stanowi bowiem doskonałe źródło energii dla bakterii, które znajdują się w żwaczu. Dzięki temu poprawia się bilans białkowy, a w konsekwencji wpływa to pozytywnie na mikroflorę w żwaczu. Melasa zawarta w wysłodkach jest również dodatkiem, który poprawia smak paszy, dzięki czemu zwierzęta chętniej po nią sięgają. Suszone wysłodki są również bardzo łatwe do podania. Można je bowiem umieścić bezpośrednio na stole paszowym. Mogą być również dodatkiem do zwykle pobieranej przez zwierzęta paszy treściwej. Dobrym pomysłem jest również moczenie wysłodków przed ich podaniem.
Podawanie wysłodków pozytywnie wpływa na zdrowie zwierząt. Dodatek ten obniża bowiem ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza. Wysłodki są również produktem, który łatwo się przechowuje, jest dostępny przez cały rok i stosunkowo tani. Cena tego produktu jest niezwykle istotna, gdyż w ostatnim czasie hodowla zwierząt stała się coraz mniej opłacalna. Hodowcy starają się znaleźć jak najwięcej oszczędności, by ich interes był nadal opłacalny. Dodawanie wysłodków do pasz jest więc dobrym pomysłem również pod względem ekonomicznym. Stało się to popularne wśród hodowców. Dla osób zajmujących się przemysłem cukrowym jest to doskonałe rozwiązanie, gdyż produkty uboczne przy produkcji przestają być znaczącym problemem i można się ich szybko i bezproblemowo pozbyć. Jest to więc dobry pomysł dla obu stron. W ten sposób wykorzystywane są produkty, które w innym przypadku byłyby najprawdopodobniej wyrzucone bądź w inny sposób zutylizowane.